театар


театар
(грч. theatro) 1. зграда во која се прикажуваат драмски и други претстави
2. установа што се занимава со прикажување на разни претстави
3. актерски состав, трупа
4. фиг. место на некој важен настан или случка.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • марионетски театар — театар за деца, куклен театар во кој претставите ги играат марионети …   Macedonian dictionary

  • нанг — театар на сенки, особено развиен во Тајланд: игрите се изведуваат со помош на плоскати ликови зад осветлен екран …   Macedonian dictionary

  • Княжеско-сербский театр — Координаты: 44°00′38″ с. ш. 20°54′37″ в. д. / 44.010556° с. ш. 20.910278° в. д.  …   Википедия

  • Knjaževsko-srpski teatar — Књажевско српски театар Type Théâtre Lieu Kragujevac …   Wikipédia en Français

  • Knjazevsko-srpski teatar — Knjaževsko srpski teatar Књажевско српски театар Knjaževsko srpski teatar Type Théâtre Lieu Kragujevac …   Wikipédia en Français

  • Teatar Joakim Vujić — Knjaževsko srpski teatar Књажевско српски театар Knjaževsko srpski teatar Type Théâtre Lieu Kragujevac …   Wikipédia en Français

  • Zepter (значения) — Zepter, Цептер: цептер (нем. Zepter) скипетр на немецком Zepter International транснациональная компания, основанная в 1986 году Филип Цептер (Philip Zepter, настоящие имена Милан Янкович) сербский предприниматель, основатель, владелец и… …   Википедия

  • амфитеатар — (грч amphi theatron) 1. специјален вид градба со кружен или овален облик со арена на средината и со скалесто наредени седишта околу арената, 2. театар или циркус кај старите Грци и Римјани со таков облик, 3. театар или сала каде што седиштата се… …   Macedonian dictionary

  • оркестар — (грч. orchestra) 1. кај старите Грци: место за хорот во театар, меѓу сцената и гледачите 2. група свирачи што изведуваат заедно музичка композиција свирејќи на различни инструменти 3. во театар: простор пред сцената што е определен за свирачите …   Macedonian dictionary

  • шингеки — (jап.) вид театар што настанал од класичниот театар кабуки во Јапонија, но под западноевропско влијание и со социјална тематика …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.