ташизам


ташизам
(фр. tache дамка) во модерното (апстрактно) сликарство: назив за начин на сликање што се состои од спонтано нанесување (нафрлање) на боја на платното
појдовната точка е оживување на површината со капка (дамка) боја или туш, ефект од кој произлегува натамошната разработка на сликата.

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.