тахиметар


тахиметар
(грч. tachys, metron мера, мерило) 1. справа со која се одредува во која насока, колку е далеку и колку е повисока или пониска некоја точка од онаа од која се мери
2. справа за брзо мерење на оддалеченост, за брзо снимање на терен.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • тахиметрија — (грч. tachys, metria мерење) мерење на оддалеченост со тахиметар …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.