синкретизам


синкретизам
(грч. synkretismos) 1. во филозофијата: комбинација, усогласување на спротивни погледи, навидум несврзливи и противречни
2. здружување на две сопернички партии против трета (на пр., во изборна кампања)
3. грам. појава при која една граматичка форма има повеќе функции, т. е. претставува еднаква форма за неколку падежи.

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.