сентименталност


сентименталност
(фр. sentimental) засилена чувствителност, претерана чувствителност, сентиментално расположение.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • вертеризам — (по јунакот на романот Страдањата на младиот Вертер од Ј. В. Гете) убиствена сентименталност, претерана романтичност …   Macedonian dictionary

  • сентиментализам — (фр. sentimental) 1. сентименталност 2. литературен правец во Европа што се јавува во втората половина на 18. век како реакција на рационализмот ја истакнува чувственоста …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.