репресија


репресија
(лат. repressio) 1. спречување, зауздување, задушување, скротување, потиснување
2. казнена мерка, средство за принуда.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • репресивний — прикметник …   Орфографічний словник української мови

  • репресивність — іменник жіночого роду …   Орфографічний словник української мови

  • антирепресор — (грч anti, лат repressio спречување) биол генски производ што може да ја поништи репресијата …   Macedonian dictionary

  • репресивен — (фр. repressif) што се однесува на репресија, на принуда, принуден, казнен репресивни мерки законски и други мерки што ги презема државната власт против лица или групи лица кои со својата работа и со своите стремежи ја загрозуваат безбедноста или …   Macedonian dictionary

  • табірно-репресивний — прикметник …   Орфографічний словник української мови


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.