репресивен


репресивен
(фр. repressif) што се однесува на репресија, на принуда, принуден, казнен
репресивни мерки законски и други мерки што ги презема државната власт против лица или групи лица кои со својата работа и со своите стремежи ја загрозуваат безбедноста или опстанокот на државата.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • репресивен — прил. наказателен, потушителен прил. принудителен, подтиснически, притеснителен …   Български синонимен речник

  • наказателен — прил. углавен, репресивен …   Български синонимен речник

  • притеснителен — прил. стеснителен, ограничителен, затруднителен, обезпокоителен, мъчителен, угнетителен, деспотичен, тираничен, гнетящ, потиснически, репресивен …   Български синонимен речник


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.