репрезентација


репрезентација
(лат. representatio) 1. претставништво, застапништво, збир на претставници, избраници, најдоби од најдобрите
2. трошоци, средства за покажување на достоинството
3. приказ, изведба, одиграна улога
4. спорт, избрана спортска екипа што учествува на меѓународни натпревари како претставник на спортот на една земја, на еден народ
5. фиг. допадлив изглед, достоинствено однесување соодветно на угледот и положбата.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Equipe de Serbie de football — Équipe de Serbie de football Équipe de Serbie …   Wikipédia en Français

  • Équipe de Serbie-et-Monténégro de football — Équipe de Serbie de football Équipe de Serbie …   Wikipédia en Français

  • Équipe de Serbie de football — Équipe de Serbie …   Wikipédia en Français

  • Équipe de football de Serbie — Équipe de Serbie de football Équipe de Serbie …   Wikipédia en Français

  • Équipe de serbie de football — Équipe de Serbie …   Wikipédia en Français

  • Serbia national football team — Infobox National football team Name = Serbia Badge = FSS.svg FIFA Trigramme = SRB Nickname = White Eagles (Бели Орлови, Beli Orlovi ) Founded = 1919 Association = Fudbalski savez Srbije (Serbian Football Association) Confederation = UEFA (Europe) …   Wikipedia

  • Montenegro national football team — Montenegro Nickname(s) Hrabri sokoli ( The Brave Falcons ) Association Football Association of Montenegro Confederation UEFA (Europe) …   Wikipedia

  • Serbia national basketball team — Infobox national basketball team color1 = DC1F26 color2 = 243E86 country = Serbia country alt = Србија logo = logo width = 110px national fed= Basketball Federation of Serbia joined fiba = 1936 | coach = flagicon|Serbia Dušan Ivković fiba ranking …   Wikipedia

  • FK Žarkovo — Football club infobox clubname = FK Žarkovo fullname = FK Žarkovo nickname = founded = 1925 ground = capacity = chairman = manager = flagicon|Serbia league = season = position = pattern la1=|pattern b1=|pattern ra2= pattern la1=|pattern… …   Wikipedia

  • ДЕЛЕЗ — (Deleuze) Жиль (1925 1995) один из крупнейших представителей французского постструктурализма. Основные работы «Ницше и философия» (1962), «Пруст и знаки» (1964), «Различие и повторение» (1968), «Логика смысла» (1969), «Критическая философия… …   Новейший философский словарь


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.