репертоар


репертоар
(фр. repertoire) 1. сите претстави што се изведувале или се изведуваат во некој театар во определен временски период, сите филмски претстави што се прикажувале или се прикажуваат во некое кино
2. сите улоги што ги игра некој артист или сите музички и литературни дела што ги изведува некој пејач, музичар, рецитатор
3. воопшто: избор, постојна низа појави, редослед, нижење.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • репертоар — същ. програма, съдържание същ. наличие, запас …   Български синонимен речник

  • Метрополитен — (анг. Metropolitan Opera Haouse) најголема и најпозната оперска куќа во Њујорк, основана во 1883 год. изведува само репертоар од највисок стил, со најпознатите пејачи и диригенти …   Macedonian dictionary

  • драматург — (грч. dramaturgos) 1. стручњак за избор и составување на драмски репертоар во театар 2. в. драматичар …   Macedonian dictionary

  • БОЛГАРИЯ — (Республика Болгария; болг. Република България), гос во на Балканском п ове. Территория: 110994 кв. км. Столица: София (1310 тыс. чел. 2002). Крупнейшие города: Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Плевен, Шумен, Русе. Гос. язык: болгарский.… …   Православная энциклопедия


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.