ревматизам


ревматизам
(грч. rheuma, rheumatos струење) мед. општ назив за многу болести на коските, зглобовите, мускулите, нервите и крвното ткиво на кои им е заедничко тоа што настануваат поради студ и влага и што се влошуваат од студ, а се подобруваат од топлина.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • акупунктура — (лат acupunctura) мед начин на лекување на некои болести што се состои од забодување на сребрени или златни игли во кожата во најблиската околина на болното место (2 6 мм длабоко, во траење од 10 минути), постапката им била позната на Кинезите и… …   Macedonian dictionary

  • аспирин — фарм. фабричко име за ацетилсалицилна киселина бел кристален прав што тешко се раствора во вода ја намалува покачената телесна температура и значително ја ублажува болката особено се употребува при ревматизам, главоболие и сл., главно во форма на …   Macedonian dictionary

  • атофан — хем фенилхинолинкарбонска киселина жолтеникави кристали со горчлив вкус се употребува како лек за болести на зглобовите, за ревматизам и др …   Macedonian dictionary

  • везикатор — (лат. vesicatorium) фарм. вид мевлем со непријатен мирис, направен од прав од столчени зелени бубачки (шпански бубачки), терпентин, жолт восок, смола, мастикс има својство да предизвикува безболни меури на здравата кожа народен лек против… …   Macedonian dictionary

  • вератрин — (лат. veratrum) хем. мешаница од разни отровни алкалоиди што ги има во сокот на некои растенија од фамилијата чемерики се употребува во форма на маст како лек против нервни болести и ревматизам …   Macedonian dictionary

  • гвајак — (лат. Guaiacum officinale) бот. 1. тропско дрво во Јужна Америка и Индија, високо до 15 метри содржи смолеста материја од која се добиваат гвајакол и гвајацен порано од неговата кора се правел лек против ревматизам и сифилис 2. смола од тоа дрво …   Macedonian dictionary

  • гонагра — (грч. gony колено, agra плен) мед. ревматизам во колената …   Macedonian dictionary

  • миодинија — (грч. mys, odyne болка) мед. болка во мускулите, ревматизам на мускулите …   Macedonian dictionary

  • ревматичар — (грч. rheuma, rheumatos) болен од ревматизам …   Macedonian dictionary

  • ревматичен — (грч. rheuma, rheumatos) предизвикан од ревматизам …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.