проконзул


проконзул
(лат. proconsul) кај Римјаните: бивш конзул и претор кој, откако му истекла службата, добивал на управа некоја покраина.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • галионизам — рамнодушност кон религијата (по римскиот проконзул Галио кој го штител апостол Павле од Евреите и за кого се мислело дека е еднакво рамнодушен и кон еврејството и кон безбожништвото) …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.