прозодија


прозодија
(грч. prosodia нагласување) 1. систем на изговарање на акцентираните и неакцентираните, долгите и кратките слогови во зборот
2. наука за односот на слоговите во стихот
3. книга што содржи правила и примери за должината на слоговите.

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.