прозенхим


прозенхим
(грч. pros, encheo влее/влева) бот. ткиво кај растенијата во кое клеточната ципа станала дрвенеста, а клетките многу истегнати во должина и на краиштата зашилени, така што влегуваат ("се влеваат") една во друга.

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.