прејудициум


прејудициум
(лат. praeiudicium) 1. претходен (можеби и погрешен) суд, претпоставка (штетна), предрасуда
2. судски заклучок на кој се повикуваат странките во подоцнежните слични случаи, што важи како образец и норма за идните слични случаи
3. трг. штета што може да произлезе од прифаќањето на некоја обврска.

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.