превентивен


превентивен
(лат. praeventivus) што спречува нешто, заштитен, претпазен
превентивна војна добро подготвена војна со која се избегнува војна во понеповолни услови, превентивна медицина гранка од медицината што се занимава со мерки за спречување на болести (со подобрување на хигиенските услови, воведување на заштитно вакцинирање, карантин и сл.)
превентивни средства средства што заштитуваат од некоја зараза или што го спречуваат зачнувањето.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • профилактичен — (грч. prophylaktikos) мед. заштитен, превентивен, што спречува појава на болест …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.