практичар


практичар
(грч. praktikos) 1. претприемчив, вешт, снаодлив, стручњак во професијата, добар применувач на теоријата, воопшто: што дејствува
2. вршител на слободно звање (лекар, адвокат)
3. приспособлив кон околностите, кон практичната политика, опортунист.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Санчо Панса — (шп. Sancho Panza) несмасен штитоносец на Дон Кихот во истоимениот роман на Мигел де Сервантес тип на селски итрец, просечен практичар и прозаичено снаодлив човек (сушта спротивност на својот господар) …   Macedonian dictionary

  • емпиричар — (грч. empeiria) фил. приврзаник на емпиризмот, човек што собира искуства и ги користи во своите активности, практичар.емпиричен …   Macedonian dictionary

  • теоретичар — (грч. theoretikos) човек што се занимава предимно со теорија, познавач на некоја наука со која не се занимава и практично, човек на чистата наука спрот. практичар …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.