поетичен


поетичен
лат. 1. што содржи поезија
2. што е склон кон поезија, што има поетска душа.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • поетичен — прил. лиричен, художествен, стихотворен …   Български синонимен речник

  • поетски — (лат. poeticus) 1. што се однесува на поезија 2. што има способност да создава, да изразува поезија 3. проникнат со поезија, поетичен, прекрасен 4. што е со повишена чувствителност, занесен, полн полет …   Macedonian dictionary

  • лиричен — прил. емоционален, прочувствен, сантиментален, поетичен, романтичен …   Български синонимен речник


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.