пикринска киселина


пикринска киселина
хем. тринитрофенол, кристална материја со жолта боја што се добива под дејството на сулфурната киселина врз многу органски материи, а технички фенол и шалитрена киселина
многу силно експлозивно средство.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • диорексин — (грч. diorysso поткопа/поткопува) експлозивен прав што се добива со мешање на пикринска киселина, дрвен јаглен, струганици, шалитра и сулфур хераклин …   Macedonian dictionary

  • мелинит — (грч. meline просо) експлозив составен од пикринска киселина и нитроглицерин …   Macedonian dictionary

  • тринитрофенол — хем. пикринска киселина …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.