паралела


паралела
(грч. paralleles) 1. мат. линија или површина што е со целата своја должина еднакво оддалечена од друга линија или површина и никогаш не се сече со неа
2. геогр, замислена линија на Земјината топка на која сите точки и се еднакво оддалечени од екваторот
3. фиг. споредување, споредба.

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.