официјален


официјален
(фр. officiel) службен.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • амхарски јазик — официјален и литературен јазик во Етиопија …   Macedonian dictionary

  • аудиенција — (лат. audientia) 1. официјален прием 2. прав сослушување б) судска седница, судско заседание.(лат. audientia) 1. официјален прием 2. прав сослушување б) судска седница, судско заседание …   Macedonian dictionary

  • коминике — (фр. communique) официјално соопштение, официјален извештај …   Macedonian dictionary

  • Кнесет — (хебр.) официјален назив за израелскиот парламент …   Macedonian dictionary

  • Лок саба — (инд. Lok sabba) Дом на народите, официјален назив на индискиот парламент …   Macedonian dictionary

  • авторитативен — (лат auctoritas) 1. што бара покорување без критика или отпор, 2. решителен, меродавен, службен, официјален, 3. што влева почит, угледен, достоинствен …   Macedonian dictionary

  • акт — (лат actus) 1. чин, дело, постапка, дејство, 2. официјален спис, 3. теат чин, 4. слик слика или статуа на голо човечко тело, 5. свечен чин, свеченост, школска свеченост, 6. полово соединување, спарување …   Macedonian dictionary

  • амариња — (етиоп) денешен официјален државен јазик во Етиопија, инаку јазик на владејачкото и најкултурно етиопско племе, Амхарците …   Macedonian dictionary

  • бахаса — индонезиска варијанта на малајскиот јазик (официјален јазик во Индонезија) …   Macedonian dictionary

  • билтен — (фр bulletin) краток, официјален дневен извештај за некој важен настан, за состојба на боиште, за болест на некоја личност итн, 2. назив за некоја повремена или постојана публикација …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.