офанзива


офанзива
(фр. offensive) 1. вој. напад на поголеми воени сили заради освојување на стратегиски цели
2. настапување, напредување.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • офанзива — същ. атака, щурм, пристъп, настъпление, устрем …   Български синонимен речник

  • Второе антипартизанское наступление — Друга непријатељска офанзива Югославский фронт Второй мировой войны Дата 17 23 января 1942 Место Восточная Босния …   Википедия

  • Семь антипартизанских наступлений — (серб. Седам непријатељских офанзива) условное название в историографии СФРЮ семи крупных военных операций вермахта, которые проводились на территории Югославии в ходе Второй мировой войны против сил югославского сопротивления. Первое… …   Википедия

  • акција — (лат actio) 1. работа, дејност, дејствување, дејство, 2. физ движечка сила, 3. вој војничка операција (борба, напад, офанзива), 4. банк вредносна хартија што претставува удел во капиталот на акционерско претпријатие …   Macedonian dictionary

  • инвазија — (лат. invasio) 1. наезда, пробив, навлегување, непријателски упад во некоја земја офанзива, агресија 2. фиг. доаѓање во голем број, навалица на толпа …   Macedonian dictionary

  • контраофанзива — (лат. contra, фр. offensive) противнапад, оружно возвраќање на офанзива …   Macedonian dictionary

  • атака — същ. пристъп, нападение, настъпление, стремително нападение, взлом, щурм, офанзива, удар, устрем същ. нападка, обвинение същ. втурване, спускане, стремително движение, нахлуване същ. припадък, пароксизъм, истерия същ. прилив …   Български синонимен речник

  • нападение — същ. удар, напор, пристъп, нахлуване, нахълтване, навлизане, взлом, щурм, офанзива, агресия, атака, настъпление същ. втурване, спускане, стремително движение същ. набег, нашествие същ. наплив …   Български синонимен речник

  • настъпление — същ. нападение, щурм, пристъп, нахлуване, атака, устрем, удар, офанзива …   Български синонимен речник

  • пристъп — същ. атака, напън, взлом, щурм, юруш, нападение, офанзива, нахлуване, нахълтване, навлизане същ. припадък същ. апоплектичен удар, криза същ. настроение, прищявка, каприз същ. пароксизъм, истерия …   Български синонимен речник


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.