опсипува


опсипува
(гер. abziehen) 1. одбие/одбива од платата
2. тип. отпечати/отпечатува слог
3. наостри/наострува (на пр., нож)
4. преточи/преточува вино.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • митралира — (фр. mitrailler) 1. пука со митралез, опсипува со митралески оган 2. фиг. непрекинато опсипува со нешто (на пр., со зборови) …   Macedonian dictionary

  • бомбардира — (фр. bombarder) вој. 1. фрла бомби од авион врз некој објект 2. бие некој објект од топови 3. фиг. опсипува некого со нешто (со пратки, подароци, прашања, пофалби и др.) …   Macedonian dictionary

  • ерупција — (лат. eruptio) 1. геол. избивање, исфрлање на разни материи (лава, вулкански камења, нафта и др.) од внатрешноста на земјата на нејзината површина 2. мед. а) ненадеен излив на крв, гној или вода б) опсипување, избивање на сипка 3. фиг. нагло… …   Macedonian dictionary

  • шарлах — (гер. Scharlach) 1. мед. опасна заразна болест, предимно кај децата, од која целото тело се опсипува со црвени дамки 2. жива црвена боја …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.