опортунист


опортунист
(фр. opportuniste) човек што се однесува во завис'ност од околностите, што ги искористува поволните околности, што не се бори за своите сфаќања за да не дојде во судир со некого.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • конформист — (лат. con, forma) 1. лесно приспособлив човек, што оди по линијата на послабиот отпор, опортунист 2. припадник на англиканската вероисповед во Англија …   Macedonian dictionary

  • практичар — (грч. praktikos) 1. претприемчив, вешт, снаодлив, стручњак во професијата, добар применувач на теоријата, воопшто: што дејствува 2. вршител на слободно звање (лекар, адвокат) 3. приспособлив кон околностите, кон практичната политика, опортунист …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.