Амфијарај
мит во старогрчката митологија пророк, врач и крап на Арг, еден од аргонаутите, безволно учествувал во походот на. Седумтемина против Теба зашто како пророк знаел дека сите водачи на походот ке изгинат, но тој како миленик на боговите сепак не загинал туку со својата кола и со коњите (бегајќи пред победничките противници) влегол во бездната што ja направил Зевс со гром во реката во која Амфијарај ги втерал коњите и колата

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”