набизам


набизам
(хебр. nabi пророк) движење на младите уметници кон крајот на 19. век што се бореле за регенерација на сликарството, противставувајќи му ги на натурализмот едноставноста на цртежот и колоритот, дводимензионалноста и декоративноста.

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.