минијатурен


минијатурен
(фр. miniature) мал, смален, во мал или смален облик.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Мадуродам — минијатурен град во близината на холандскиот главен град Хаг во Мадуродам куќите се високи половина метар, улиците личат на вистински улици, по нив има кукли што прикажуваат луѓе што вршат разни работи има канали, бродови, автомобили, возови итн …   Macedonian dictionary

  • Минимундус — (лат. minimus, mundus свет) новоизграден минијатурен град во Австрија, на брегот на Вертерско Езеро во него се сместени најзначајните градби од многу градови на светот (на пр., Ајфеловата кула, кривата кула во Пиза и сл.), сето тоа како што е во… …   Macedonian dictionary

  • минископ — (лат. minimus најмал, грч. skopeo гледа) минијатурен телескоп што го засилува видот за 200% и би требало да им овозможи речиси на сите слепи луѓе да гледаат …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.