минијатура


минијатура
(итал. miniatura) 1. нацртан и обоен украс во стари ракописни книги (особено на големите почетни букви)
2. сликичка изработена на слонова коска, на метал и др.
3. мала скица или расказ
4. смален лик или облик на нешто
5. во шахот: партија добиена со мал број потези.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Минидом — (гер. Minidom) светски град недалеку од Диселдорф во Германија со прочуени градби од целиот свет (келнската катедрала, Ајфеловата кула, њујоршкиот аеродром итн.), се во минијатура конструктор е В. Домел има исклучиво туристичка и забавна намена …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.