министеријализам


министеријализам
(лат. minister) опортунистичка струја во западноевропските социјалистички партии на крајот на 19. и на почетокот на 20. век што го оправдува учеството на социјалистите во буржоаските влади.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • милерандизам — (по името на Александар Милеран, 1859 1943) коалиција на социјалистите со реакционерната буржоаска влада (францускиот социјалист А. М. влегол во 1899 година во тогашната буржоаска влада) министеријализам …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.