метализам


метализам
(лат. metailum) во економијата: сфаќање според кое парична единица секогаш треба да бид извесно количество злато или сребро, зашто само металот им ја дава на парите, како платежно средство, нивната вистинска вредност и само тој може да служи како вистинско мерило на вредноста.

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.