метаболизам


метаболизам
(грч. metabole) 1. физичко-хемиски процеси на размена на материите што се одигруваат во организмот на сите живи суштества во текот на животот и што ги овозможуваат растењето, одржувањето и нормалното функционирање на организмот
2. менување на обичаите, навиките и сл.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • базален метаболизам — количеството на енергија (сметано во калории) што го троши организмот за своите основни функции во состојба на мирување …   Macedonian dictionary

  • серотонин — (лат. serum, tonicum) производ на клеточниот метаболизам се ослободува од крвните клетки по повреда со хистаминот предизвикува алергиски реакции …   Macedonian dictionary

  • хемохроматоза — (грч. haima, chroma боја) мед. таложење на пигмент во кожата и во внатрешните органи поради нарушен метаболизам на железото …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.