Хефест


Хефест
(грч. Hephaistos) мит. во старогрчката митологија: бог на огнот и на ковачките вештини (кај старите Римјани: Вулкан).

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Вулкан — (лат. Vulcanus) мит. во староримската митологија: бог на огнот и на ковачката вештина (во старофчката митологија: Хефест) …   Macedonian dictionary

  • Мемнон — мит. во старогрчката митологија: син на божицата Бос (Зора) и на Титон, крал на Етипија иако имал оружје што го исковал лично Хефест, загинал во Тројанската војна од раката на Ахил легендата го поврзана со египетскиот фараон Аменотеп III од 2.… …   Macedonian dictionary

  • Пандора — (грч. pan doron дар) надарена со сите дарби : 1. мит. во старогрчката митологија: првата жена на земјата, надарена со сите волшепства и добродетели ја создал Хефест од љубопитност ја отворила кутијата што и ја подарил Зевс од која излегле сите… …   Macedonian dictionary

  • вулкан — (лат. Vulcanus) мит. во староримската митологија: бог на огнот и на ковачката вештина (во старофчката митологија: Хефест) …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.