махерод


махерод
(грч. machaira сабја, меч) зоол. одамна изумрен вид тигар што бил многу поголем од денешниот бенгалски и амурски тигар
бил многу распространет, остатоци од негови коски се пронајдени и на Балкански Полуостров
имал вилица како сабја и можел да напаѓа и животни како слоновите и носорозите.

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.