масажа


масажа
(фр. massage) триење на телото или на делови од телото заради забрзување на циркулацијата на крвта, одржување на здравјето, јакнење на мускулите и др.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • вибратор — (лат. vibrator) 1. машина која со своето вибрирање помага подобро да се набие бетонската маса или подобро да се исполнат калапите 2. апарат за масажа …   Macedonian dictionary

  • масер — (фр. masseur) лице што врши масажа. (скр. од анг. Mikrowave Amplification by Stymulated Emission of Radiation) засилувач и стимулатор на електромагнетни бранови чија работа се засновува врз стимулирано ослободување на електромагнетна енергија од… …   Macedonian dictionary

  • масира — (фр. masser) 1. врши масажа, трие 2. фиг. додева некому, тормози некого …   Macedonian dictionary

  • оподелдок — (грч. ороѕ растителен сок) фарм. маст или течност за масажа против болки во коските, составена од сапун, камфор и амонијак …   Macedonian dictionary

  • реанимација — (лат. re , animatio оживување) мед. враќање во живот, оживување (вештачко дишење, масажа на срцето, аналептички инјекции) …   Macedonian dictionary

  • физикален — (грч. physike) што се однесува на физиката, што спаѓа во физиката физикална терапија лекување со природни средства (бањање, масажа и др.) …   Macedonian dictionary

  • физиотерапија — (грч. physis, therapeia негување, лекување) лекување со природни средства (со топла и минерална вода, со воздух, капење, масажа, облози, со електрична струја, итн.) …   Macedonian dictionary

  • Sai Gon Ban Me Hotel — (Буонметхуот,Вьетнам) Категория отеля: 4 звездочный отель Адрес: No 01 03 Phan Chu Trinh …   Каталог отелей

  • Yancheng Shuicheng Resort — (Yancheng,Китай) Категория отеля: 5 звездочный отель Адрес: 1 Middle Dongjin Road, 2 …   Каталог отелей


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.