маронити


маронити
мн. припадници на секта на католичката црква во Сирија што ја основал свети Марон и ја одвоил од монофизитите
имале патријарх и од 8. век се повеќе се приближувале кон Рим
во 13. век веќе биле сметани за католици.

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.