малтер


малтер
(гер. Mortel) мешаница од вар, песок и вода со која се поврзуваат тулите и камењата при ѕидањето.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • малтер-эффект — малтер эффект, малтер эффекта …   Орфографический словарь-справочник

  • мистрија — (итал. mestola) ѕидарска алатка во вид на лопатка со која се зема и се размачкува малтер …   Macedonian dictionary

  • стереохромија — (грч. stereos, chroma боја) сликање со обични водени бои на сув малтер …   Macedonian dictionary

  • фреска — (итал. fresco свеж) слика, најчесто голема, работена со водени бои на свеж малтер …   Macedonian dictionary

  • шут — (анг. shoot) спорт, во фудбалот, ракометот и сл. спортови: удар со топката (обично насочен кон голот). (гер. Schutt) отпадоци по уривање или градење (малтер, тули и др.) …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.