малтезер


малтезер
1. припадник на редот малтешки витези (основан во 1070 година за нега и заштитување на аџиите што оделе на поклонение во Палестина
облеката им била црна мантија со бел крст
бегајќи пред Селџуците, малтезерите смениле неколку седишта, а во 1530 година се сместиле на Малта
денес се занимаваат со нега на болни), 2. зоол. вид ситно бело куче со долго влакно.

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.