лорар


лорар
(лат. lorarius) првобитно: ременар
подоцна: извршител на казна над робовите (со камшикување)
во гладијаторските игри лорарите имале задача со удари со копје да ги принудуваат на борба гладијаторите што се обидувале да ја избегнат борбата.

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.