лоларди


лоларди
(хол. -анг.) мн. 1. народен назив за припадниците на лаичкото братство на свети Алексис кои се занимавале со негување на болни и со погребни работи, прво во Холандија (во 14. век), а потоа и во Германија
2. во Англија и Шкотска: приврзаници и следбеници на предреформациската верска секта на Џон Виклиф (1320-1384) што биле прогонувани како еретици (посмртните останки на Виклиф биле ексхумирани, според заклучокот на црковниот концил во Констанца во 1415 година, и изгорени).

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • лоларди — ів, мн. В Англії та ряді ін. західно європейських країн 14 ст. – учасники селянсько плебейського руху, що набув характеру антикатолицької єресі …   Український тлумачний словник


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.