либитинар


либитинар
(лат. в. Либитина) работник во староримските арени што имал задача да му ја скрши главата на секој паднат гладијатор пред да го изнесат од арената (затоа што, пред воведувањето на таа мерка, гладијаторите често се преправале дека се мртви за да ја избегнат натамошната борба).

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.