лезбејка


лезбејка
(по грчкиот остров Лезбос, каде што живеела поетесата Сафо која нејзините противници ја обвинувале дека има љубовни врски со жени) жена со сексуални склоности кон припаднички на женскиот пол, хомосексуалка.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • лезбејска љубовлезбејска љубов — хомосексуализам кај жени в. лезбејка …   Macedonian dictionary

  • сафизам — (по старогрчката поетеса Сафо) хомосексуалност меѓу жени, лезбејска љубов …   Macedonian dictionary

  • трибадизам — (грч. tribas) хомосексуалност меѓу жени, лезбејска љубов …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.