легура


легура
(итал. legare) смеса или раствор од два или повеќе метали
најчесто се добива со топење.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Вудова легура — хем. легура од бизмут, калај и кадмиум …   Macedonian dictionary

  • делтаметал — легура слична на златото (56% бакар, 41% цинк, 1% железо, 1% олово, 1 % манган и малку фосфор) за опковување на бродови, бродски шрафови, машински делови и орудија …   Macedonian dictionary

  • магал — легура од магнезиум и алуминиум …   Macedonian dictionary

  • силумин — легура од силициум и алуминиум …   Macedonian dictionary

  • тутенаг — легура од бакар, цинк и никел, кинеско ново сребро …   Macedonian dictionary

  • авионал — хем лесна легура од која се прават некои делови за авиони …   Macedonian dictionary

  • ал лака — хем легура од бакар цинк и никел, т н ново сребро …   Macedonian dictionary

  • алигација — (лат alligatio) 1. мешаница на метали со нееднаква вредност во една маса, смеса, легура, 2. фиг примес, додаток, алијажа …   Macedonian dictionary

  • алитира — (фр aliter) техн облагороди/облагородува метал, особено железо, со создавање на легура со алуминиум на површината на металот …   Macedonian dictionary

  • амалгам — (арап malagma олеснувачко средство) 1. хем легура од жива со други метали (на пр, со калиум, натриум, бакар, злато, сребро и др), 2. фиг цврст спој на нешто, слеаност …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.