легитимизам


легитимизам
(фр. legitimisme) политичко начело според кое мора да се почитува правото на наследните владетелски династии кои, иако соборени од престолот (со револуција или со преврат) имаат легитимно право на престолот, без оглед на волјата на народот, се додека не изумрат.

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.