Тетида


Тетида
(грч. Thetis) мит. во старогрчката митологија: една од Нереидите, ќерка на морскиот крал Нереј, жена на Пеле], мајка на Ахил.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Фетида, Тетида, Тетис — (греч.)  – нереида, дочь Нереян Дориды, мать Ахилла. Как старшая дочь Нерея, Ф. руководила нереидами и помогала богам в борьбе с титанами. Она оказывала им и другие услуги (призвала на помощь Зевсу Бриарея, укрывала у себя в течение девяти лет… …   Мифологический словарь

  • Скирос — на карте Греции Координаты:  …   Википедия

  • Ахил — (грч Achilleus) мит најголемиот грчки јунак во Тројанската војна, син на Пелеј и на божицата Тетида бил ранлив само на петицата за која мајка му го фатила при капењето по рагањето …   Macedonian dictionary

  • Нереиди — (грч. Nereides) мн. 1. мит. во старогрчката митологија: ќерки на Нереј, морски нимфи најпознати се: Тетида, Калипсо и Амфитрита 2. нереиди зоол. вид морски животни од фамилијата четинести глисти …   Macedonian dictionary

  • Океан — (грч. Okeanos) мит. во старогрчката митологија: татко на изворите и реките и воопшто на водите, син на Уран и Геа, маж на Тетида, татко на голем број деца (3. 000 синови и 3. 000 ќерки) …   Macedonian dictionary

  • Пелеј — (грч. Peleus) мит. во старогрчката митологија: син на Еак, маж на Тетида (на свадбата им присуствувале сите богови), татко на Ахил …   Macedonian dictionary

  • океан — (грч. Okeanos) мит. во старогрчката митологија: татко на изворите и реките и воопшто на водите, син на Уран и Геа, маж на Тетида, татко на голем број деца (3. 000 синови и 3. 000 ќерки) …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.