коринтски стил


коринтски стил
арх. третиот стил (по дорскиот и јонскиот) што се појавил во старогрчката архитектура кон крајот на 5. век пр. н. е.
се одликува со столбови што завршуваат со капител во вид на кошница од акантови лисја.

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.