консолидација


консолидација
(лат. consolidate) 1. средување
зацврстување, закрепување
збивање на одделни редови заради засилена борба
2. претворање на краткорочните државни долгови во долгорочни
3. прав. престанување на заложното право со преминување на залогот во сопственост на кредиторот
4. мед. зараснување, заздравување (на рана).

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • консолидира — (лат. consolidare) 1. врши консолидација 2. среди/средува 3. зацврсти/зацврстува …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.