колофониум


колофониум
(грч. Kolophon еден од 12-те јонски градови) тврда смола што се добива со дестилација на терпентин
се употребува за производство на сапун, лекови, линолеум, како додаток на хартијата и за многу други намени (за подмачкување на виолински гудала, ремени и др.).

Macedonian dictionary. 2013.


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.