колоиден


колоиден
(грч. colla, eidos) израз со кој се изразува состојба на материите што е спротивна од кристалната состојба.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • сол — (лат. sol) 1. хем. име за златото 2. парична единица во Перу (1 сол = 100 сентавоси) 3. хем. колоиден раствор во гасовит или во цврст растворувач. муз. петтиот глас во солмизацијата се пее место гласот ге …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.