инспициент


инспициент
(лат. inspiciens) човек што врши надзор, особено: службеник во театар и сл. (на радио, на телевизија, на филм) што се грижи за точно изведување на претставата, ги набавува работите што се потребни за претставата или пробата, управува со статистите, им дава знак на артистите кога треба да излезат на сцената и воопшто ги води и контролира сите работи зад сцената
водител на претстава, помошник на режисер.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Семён, Войцех — Войцех Семён Wojciech Siemion …   Википедия

  • Бартик, Стефан — Стефан Бартик Stefan Bartik Дата рождения: 25 декабря 1903(1903 12 25) Ме …   Википедия

  • Завтра премьера — Jutro premiera Жанр сатиричная комедия Режиссёр Януш Моргенштерн Автор сценария Ежи Юрандот, Януш Мо …   Википедия

  • Солдат королевы Мадагаскара (фильм, 1958) — Солдат королевы Мадагаскара Żołnierz królowej Madagaskaru Жанр комедия Режиссёр Ежи Зажицкий Автор сценария Ереми Пшибора, Ежи Зажицкий …   Википедия

  • бутафорија — (итал. buttafuori театарски инспициент) мн. 1. уметнички предмети што даваат илузија дека се природни, а се употребуваат во театарската инсценација 2. фиг. лажни предмети што служат за покажување и реклама …   Macedonian dictionary

  • суперревизор — (лат. super, reviser) главен, највисок надзорник, прегледувач, особено назив за инспициент на телевизија …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.