идиотизам


идиотизам
(грч. idiotes) 1. мед. најтежок степен на ментална заостанатост
2. глупавост, тапоглавост
3. филол. особеност на еден јазик или говор, идиом.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • идиотски — (грч. idiotes) 1. што се однесува на идиоти и идиотизам 2. глупав бесмислен …   Macedonian dictionary

  • кретенизам — (фр. cretenisme) 1. мед. слабоумност болест што се манифестира со гушавост, нарушување во растот, нарушување во пропорциите на телото, подуеност на лицето и заостанатост во душевниот развиток настанува како последица на неразвиеност на… …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.