зенизам


зенизам
(јап. zen медитација) правец во будизмот што бил основан во 5. век во Кина, а во 8. век бил пресаден во Јапонија
настојува со медитирање да постигне делотворна животна сила и најголемо самосовладување и на тој начин соединување со Бога
зенбудизам.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.